sunnuntai 24. helmikuuta 2013

Sinne ja takaisin - osa 1

Auto hyrähtää käyntiin. Heihei koti! Sydän katselee maisemia takapenkillä omalla istuimellaan ja nukahtaa ennen kuin matkaa on taitettu 10 kilometriä.

Neljä päivää aikaisemmin Äitin puhelin soi kesken viestin kirjoituksen. Jonohoitaja? Mitähän nyt tapahtuu..? Äiti vastaa hiukan kummissaan. Hoitaja aloittaa kyselemällä Sydämen vointia. Hetken aikaa Äiti miettii mitä vastaa. ”Meillä menee ihan hyvin. Juuri eilen mietittiin, että alkuvuoden sairastelutkin ovat jääneet taakse jo kauan sitten. Sydän on oma itsensä, vilkas ja iloinen lapsi.” Jonohoitaja pitää tauon. ”Niin, Sydämen leikkauksenhan piti olla huhtikuussa..” Äiti pettyy. Soitto siis koskee leikkauksen lykkäystä. Olisi pitänyt voivotella Sydämen vointia, eikä kiitellä sitä. ”.. Sydämellä olisi mahdollista päästä leikkaukseen ensi viikolla. Meillä on täällä parikin peruutuspaikkaa. Toiveissa olisi saada juurikin tällaisia yksinkertaisempia leikkauksia näille paikoille.” Mitä?! Nytkö se tapahtuu?! Äitin sydän hyppää kurkkuun ja vaivoin hän saa annettua myöntävän vastauksen. Seuraa paljon informaatiota, joista puolet menee ohi.  Äiti haluaa oksentaa. Loppupäivän Äiti tärisee.

Seuraa monta päivää järjestelyjä, tapaamisten perumista, sukulaisille soittelua, listojen tekemistä, mietiskelyä. Tunteiden vuoristorata seuraa Äitiä kaikkialle. Sydämen oivallukset ja leikit nostavat jälleen arvoaan Äitin silmissä. Samalla mielen pohjalla kytee pieni epäilyksen liekki. Meitä lähtee kolme, onko meitä saman verran kun tulemme takaisin?

Leikkauksen realisoituminen saa Äitin miettimään leikkauksen riskejä. Ilman leikkausta Sydän eläisi todennäköisesti hyvän elämän keski-ikäiseksi, jonka jälkeen sydän alkaisi reistailla ja puskea viimeisiään. Leikkauksen mennessä hyvin, Sydän parantuisi täysin ja eläisi todennäköisesti hyvän, normaalipituisen elämän (mitä se nyt sitten tarkoittaakin). Mikäli leikkaus kuitenkin menee pieleen, sillä pahimmalla tavalla pieleen, riistetään pieneltä, elämänjanoiselta ihmisen alulta monta kymmentä elämäniloista elinvuotta. Äiti huomaa, ettei ole aikaisemmin edes ajatellut mahdollisuutta, että leikkausta ei tehtäisi. Olisiko pitänyt?

Asia pyörii Äitin päässä yhä, kun perheen auto kiitää kohti Helsinkiä. Äiti ei ole päässyt selville siitä, missä kulkee raja hänen ja Isin oikeudesta päättää Sydämen elämästä, sen mahdollisesta pidentämisestä tai lyhentämisestä. Tässä sitä kuitenkin mennään. Täytyy vaan tietää, että kaikki menee hyvin.

-o—o—o—o—o—o—o—o-

Seuraavat päivät tulevat olemaan perheellemme todennäköisesti yhtä hullun myllyä. Huomenna pääsemme tutustumaan sairaalaan ennen leikkausta, joka on siis sitä seuraavana päivänä. Huomenna ratkeaa myös se, tuleeko leikkaus todella. Tarkoitukseni on päivittää blogia niin usein kuin suinkin vain kykenen ja on muuten mahdollista.

Haluan pahoitella niitä, joille lupasin ilmoittaa Sydämen leikkauksesta heti kun se on tiedossa, ja en ole sitä tehnyt. En ole lupaustani unohtanut, mutta voi olla, että yhteydenotot nyt jäävät leikkauksen jälkeisiksi päiviksi. Meille saa toki soitella, vastaamme jos suinkin kykenemme!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti